Stranden nabij Nerja
De mooiste manier om de prachtige kustlijn te aanschouwen is een kanotocht. Op het Burriana strand is de gemeentelijke kanovereniging gevestigd. Als u een heleboel kano’s ziet liggen, vraag dan aan Manolo of u mee mag varen. 10 tegen 1, dat u van hem mee mag varen en een onvergetelijk kanotocht zal beleven.

Het leuke aan Nerja is, dat de kustlijn bestaat uit meerdere mooie en verzorgde stranden. Het merendeel van de stranden is kindvriendelijk. Elk strand heeft zijn eigen karakteristieken. Van een klein, rustig, romantisch strandje tot een groot luxe strand met (watersport-)faciliteiten, douches en restaurants…. De meeste stranden worden van elkaar gescheiden door prachtige kliffen en steile rotspartijen. Tevens hebt u vanaf de meeste stranden uitzicht op de indrukwekkende bergen die Nerja omringen. Fantastisch om te zien!

Nerja heeft 13 officiële stranden. Twee van deze stranden (Burriana en Torrecilla) behoren tot de Q-stranden, de beste stranden van Spanje. Deze zijn te herkennen aan een blauwe vlag. Van de tientallen stranden aan de Costa del Sol zijn er maar zeven met een Q-kwalificatie en twee daarvan liggen dus in Nerja. Van het westen naar het oosten hebben we ze hieronder voor u in kaart gebracht.

Playa el Playazo
Playa el Chucho
Playa la Torrecilla
Playa el Salón
Playa la Caletilla
Playa de Calahonda
Playa el Chorrillo
Playa de Carabeillo chico
Playa de Carabeo
Playa de Burriana
Playa de Maro
Playa la Caleta
Playa del Molino de Papel
Playa de Las Alberquillas 
Playa Cala del Pino (naturistenstrand)
Playa de el Cañuelo

El PlayazoPlaya el Playazo (boven)
Op Playa El Playazo staat meestal iets meer wind. Vandaar dat het populair is bij wind- en kitesurfers. Bij zonaanbidders is het een minder populair strand. Het is het langste strand van Nerja. Playa El Playazo is een minder ontwikkeld, natuurlijker strand. Het is hier meestal rustig, ideaal voor een heerlijke strandwandeling. Er zijn een paar strandtenten en er is een groot hotel aanwezig. Dit uitgestrekte strand heeft weinig last van verkeer, het brengt je langs grote landbouwvelden met verschillende gewassen. Er is her en der wat bebouwing. Het strand is zowel te voet als met de auto te bereiken.
Voorzieningen: kiosken, restaurants, hotels, douches, voetendouches, strandbedden, parasols, vuilnisbakken, schoonmaakdienst voor de stranden, strandbewaking. Er wordt wat aan watersport gedaan.

El ChuchoPlaya el Chucho (boven)
Het ligt tussen de monding van de Rio Chillar, aan het eind van het strand Playazo en het Torrecilla strand. 
Algemene kenmerken: lengte: 200 m, breedte: 30 meter, bezettingsgraad: hoog, binnen de bebouwde kom. Samenstelling strand: zand, kleur zand: donker, korrelgrootte zand: medium. Er zijn matige golven. 
 La TorrecillaPlaya la Torrecilla
(boven)
Toeristisch strand met een wandelpromenade. Toegankelijk via het strand Chucho langs de kaap waar de ruïnes van de toren staan, welke zijn naam geeft aan het strand. Via de stijle helling aan het eind van c / Antonio Anejo, via de wandelpromenade bij de Plaza de los Cangrejos en de verlaging van het strand aan het eind van de Avenida Castilla Perez. Goed uitgerust strand. Elk jaar onderscheiden met de Blauwe Vlag van de EU, en met de Q-kwaliteit van het toeristisch SICTED systeem (Alleen stranden en organisaties die een kwalitatief toegevoegde waarde hebben krijgen een Q).
Algemene kenmerken: lengte: 300 m, breedte: 40 meter, bezettingsgraad: hoog, in de bebouwde kom, wandelpromenade.
Samenstelling strand: zand, kleur zand: donker, korrelgrootte zand: medium. Er zijn matige golven. Krijgt elk jaar de Blauwe vlag van de EU.
Faciliteiten: Toegankelijk voor bussen – toegankelijk voor invaliden – reddingsteam – ligstoelen – douches – schoonmaak van het strand – vuilnisbakken – kiosken – surveillance door locale politie – wandelpromenade – openbare telefoons – eerste hulp post.

El SalonPlaya el Salón (boven)
Klein strand in het centrum gelegen onder aan een klif. Toegang via het centrale plein bij de kerk. Te zien vanaf het “Balcon de Europa” (westzijde). Alleen te voet te bereiken.
Algemene kenmerken: lengte: 200 m, breedte: 20 meter, bezettingsgraad: hoog, binnen de bebouwde kom.
Samenstelling strand: zand, kleur zand: donker, korrelgrootte zand: medium. Er zijn bijna geen golven. 
Faciliteiten: Toegankelijk voor invaliden – reddingsteam – ligstoelen – douches – schoonmaak van het strand – vuilnisbakken – kiosken – surveillance door locale politie – eerste hulp post.


La CaletillaPlaya de la Caletilla
(boven)
Klein strand met kliffen en goede faciliteiten. Te bereiken via Playa El Salón en via een wandelpromenade onder aan het Balcon de Europa vanaf het strand Calahonda. 
Algemene kenmerken: lengte: 50 m, breedte: 15 meter, bezettingsgraad: hoog, in de bebouwde kom, wandelpromenade.
Samenstelling strand: zand, kleur zand: donker, korrelgrootte zand: medium. Er zijn bijna geen golven. 
Faciliteiten: Wandelpromenade – openbare telefoon – schoonmaak van strand – surveillance door locale politie.


CalahondaPlaya de Calahonda (boven)
Gelegen pal onder het “Balcon de Europa”, welke bereikbaar is door het poortje “boquete de Calahonda”, welke men vindt aan het eind van de straat “Puerta del Mar”. 
Algemene kenmerken: lengte: 120 m, breedte: 20 meter, bezettingsgraad: hoog, gelegen binnen de bebouwde kom.
Samenstelling strand: zand en kiezel, kleur zand: donker, korrelgrootte zand: medium. Er zijn bijna geen golven.
Faciliteiten: Strandtent – douches – schoonmaak van strand – ligstoelen - surveillance door locale politie – vuilnisbakken.

El ChorilloPlaya el Chorrillo (boven)
Ten oosten van Playa Calahonda ligt Playa El Chorillo verstopt tussen de rotsen. Indien u dit piepkleine strandje kunt vinden, dan hebt u zeer veel privacy en soms zelfs uw privéstrandje!


CarabeilloPlaya de Carabeillo chico
(boven)
Gelegen bij een kleine inham. Toegankelijk via een trap bij het uitzichtpunt “Mirador del Bendito” aan het eind van de straat Carabeo of via het Burriana strand. Alleen te voet te bereiken.
Algemene kenmerken: lengte: 70 m, breedte: 10 meter, bezettingsgraad: hoog, in de bebouwde kom.
Samenstelling strand: zand en kiezel, kleur zand: donker, korrelgrootte zand: medium. Er zijn rustige golven. 
Faciliteiten: Parkeerplaats in de buurt - schoonmaak van strand – douches - surveillance door locale politie – vuilnisbakken.


CarabeoPlaya de Carabeo (boven)
Gelegen bij een kleine inham, die te bereiken is via een trap vanaf het uitkijkpunt halverwege de straat Carabeo. Alleen te voet te bereiken via een steile trap.
Algemene kenmerken: lengte: 70 m, breedte: 10 meter, bezettingsgraad: hoog, in de bebouwde kom.
Samenstelling strand: zand en kiezel, kleur zand: donker, korrelgrootte zand: medium. Er zijn rustige golven. 
Faciliteiten: Schoonmaak van strand – douches - surveillance door locale politie – vuilnisbakken.BurrianaPlaya de Burriana (boven)
Dit is het belangrijkste toeristische strand van Nerja. Toegangsweg is aan het eind van de hoofdweg uit Nerja in de richting van Almería.
Ter hoogte van het appartementencomplex “Verano Azul” bij de rotonde naar rechts. Het is het strand met de meeste faciliteiten en de meeste winkels en wordt voornamelijk door families bezocht. De omgeving is prachtig, want vanaf het strand zie je de bergen en de kliffen. Er worden hier veel watersportactiviteiten georganiseerd. Men kan er windsurfen, kanoën, zeilen, duiken en volleybal spelen.
Het strand krijgt elk jaar de Blauwe vlag uitgereikt door de EU en was bovendien een van de twee eerste stranden van Andalusië en een van de zes van heel Spanje welke in 2004 de Q uitgereikt kregen voor “Toeristische Kwaliteit”. 
Algemene kenmerken: lengte: 800 m, breedte: 40 meter, bezettingsgraad: hoog, in de bebouwde kom, wandelpromenade.
Samenstelling strand: zand en kiezel, kleur zand: donker, korrelgrootte zand: grof. Er zijn rustige golven. 
Faciliteiten: Toegankelijk voor autobussen – toegankelijk voor invaliden - parkeergelegenheid – toileten –strandtenten – douches – reddingsdienst – ligstoelen – kiosken - schoonmaak van strand – vuilnisbakken – wandelpromenade  - surveillance door locale politie – waarschuwingen met vlaggen – eerste hulp post – openbare telefoons – restaurants - souvenirwinkels.

MaroPlaya de Maro (boven)
Geschikt voor diegene die graag lange strandwandelingen maakt langs de waterlijn zonder de drukte van vakantiegangers. Men kan het strand bereiken te voet of met de auto. Aan het eind van Maro loopt er een weg naar het strand. 
Faciliteiten: Vuilnisbakken – schoonmaak van het strand en surveillance door de locale politie.
La CaletaPlaya la Caleta
(boven)
Ligt op 3,5 kilometer van Nerja-centrum, vlak voor Nerja-Maro. Je kunt dit strand het best bereiken via de campo (het platteland) van Maro.

Molino de PapelPlaya Molino de Papel (boven)
Dit stand is gelegen in een beschermde omgeving, welke beschouwd wordt als een van mooiste natuurgebieden in deze omgeving. U vindt dit strand onder aan de kliffen tussen Maro en Cerro Gordo. Zijn naam “Papiermolen” heeft het strand te danken aan de ruïnes van de oude papier molen die vlak bij het strand was gevestigd bij de uitmonding van de River “Rio de La Miel”. Het zandstrand is ongeveer 400 meter lang en 15 meter breed. Er komen niet veel mensen en omdat het beschermd natuurgebied is is er bijna geen bebouwing. (alleen wat zomerhuisjes). Het zand is donker en heeft een niet te grove korrel. Het is niet toegestaan om het strand met de auto te bereiken. Vanaf de oude kustweg N-340 (300 meter na km-paal 298) vindt u een steile weg naar de oude “Molino de Papel”. Vandaar kunt u het strand bereiken.

Playa de las AlberquillasPlaya de las Alberquillas (boven)
Dit grote strand is verbonden met het strand Molino de Papel via de ruïnes van de toren van “Rio de la Miel. Gelegen in het Natuurpark van de kliffen van Maro-Cerro Gordo. Het is toegankelijk via een pad wat loopt vanaf de oude kustweg N-340 (200 meter na km-paal 299). Het is een goed begaanbaar pad via welke men te voet het strand kan bereiken. Het is een zeer geschikte plek om een echte stranddag door te brengen. 
Algemene kenmerken: lengte: 400 m, breedte: 20 meter, bezettingsgraad: laag, buiten  de bebouwde kom.
Samenstelling strand: zand, kleur zand: donker, korrelgrootte zand: medium. Er zijn rustige golven. 
Faciliteiten: Parkeerplaats in de buurt - schoonmaak van strand – vuilnisbakken.

Cala del PinoPlaya Cala del Pino (naaktstrand) (boven)
Vlakbij de Grotten van Nerja en net buiten het dorpje Maro ligt aan de voet van de Torre del Pino dit naaktstrand. Vanaf de weg via een smal pad is het te bereiken. Het intieme strand van 350 x 10 meter wordt ook door niet naturisten bezocht en er zijn geen faciliteiten. Het is een uitermate geschikte locatie om te snorkelen vanwege de grillige kust. Zeker buiten het seizoen of als je 's zomers vroeg bent, kun je op deze stranden in alle rust genieten van de natuur en de zee.El CanueloPlaya el Cañuelo (boven)
Op het Cañuelo strand vinden verschillende strandtenten, alle voorzien van douches, toiletten, voetdouches. Er zijn vuilnisbakken. Het strand is vanaf de oude kustweg N-340 met borden aangegeven. Men kan het strand niet per auto bereiken, maar er is een pendeldienst vanaf het parkeerterrein naar het strand. Er is aan de hele Costa del Sol geen plek waar men zo van de natuur en het landschap kan genieten als hier: de kliffen van Maro-Cerro Gordo. Het is een strook van 7 km met inhammen en kleine strandjes, welke het gebied ten oosten van Nerja heel speciaal maakt. Het zand is heel schoon en het strand wordt zeven dagen per week schoon gemaakt door de gemeentelijke reinigingsdienst van Nerja.

Playas Nerja