RondaRonda
In het oude centrum van Ronda vind je een aantal interessante bezienswaardigheden uit Moorse tijden. Zo is er het mooie Mondragon Paleis waar de Moorse heersers verbleven tot de Reconquista.

Tijdens het Goya-esque festival in september kan je de traditionele stierengevechten zien met originele 18e eeuwse kledij gedragen door de Torero's. Het oude gedeelte van de stad wordt dramatisch gescheiden van het nieuwe gedeelte door een enorme kloof, bekend als El Tajo.

Het oude en het nieuwe Ronda zijn met elkaar verbonden via de beroemde Puente Nuevo, een brug gedateerd uit 1793. Vanaf de brug heb je een spectaculair uitzicht op de kloof en de omgeving. Het is er altijd druk op de terrasjes. In de aangelegen straatjes zitten leuke barretjes en restaurantjes. Rond de arena zitten kwalitatief betere restaurants, zoals tragabuches.

Kerken
Een van de belangrijkste kerken van Ronda is de Santa Maria la Mayor. In deze kerk staat het beroemde Mariabeeld Nuestra Señora de la Paz (Onze-Lieve-Vrouwe-van-de-Vrede). Andere kerken zijn de Sint-Cecilia en de kerk van Padre Jesús.

Stierenvechten
Vanaf de achttiende eeuw begon het stierenvechten steeds belangrijker te worden in de omgeving en in 1784 werd in Ronda een Plaza de Toros gebouwd, de oudst nog bestaande stierenvechtenarena van Spanje.
De beroemde torero Pedro Romero werd in Ronda geboren en won aldaar veel gevechten. Thans worden er nog maar 4 stierengevechten per jaar gehouden in het Plaza de Toros (alle in september), voor de rest van het jaar is het een museum.

Twintigste eeuw
Zowel Ernest Hemingway als Orson Welles woonden jarenlang in Ronda en beschreven de schoonheid van het gebied. In Hemingways For Whom the Bell Tolls worden de moorden door de fascisten tijdens de Spaanse Burgeroorlog beschreven. Tegenstanders van het falangistische regime werden van de kliffen van El Tajo afgegooid. De Belgische groep dEUS nam er hun plaat The Ideal Crash op.

Bekende Rondanezen
Aniya La Gitana - flamencozangeres
Cristóbal Palmero Tobalo el Polo - flamencozangeres
Cayetano Ordóñez - torero
Antonio Ordóñez - torero
Pedro Romero - torero
Vicente Espinel - schrijver en musicus