Axarquia Pyreneeënroute
(Een door mijn verzonnen naam, toepasselijk voor de ontspannende autotocht)

Autotochtje (in lusvorm) haalbaar in 1 ½ uur, maar relax 3-5uur naar gelang het aantal stops.
Allemaal geasfalteerde wegen. Soms op zijn Spaans met onverwachte putten in de wegen. (Hier kan de overheid nooit aansprakelijk gesteld worden voor gebeurlijke ongevallen, zoals dat bij ons wel het geval is.)
Onderweg zie verbazingwekkende rotsformaties. Je waant je echt in de Pyreneeën. Het gebergte is ontstaan door de botsing van het Iberisch Schiereiland met het Europese continent, gedurende de Alpiene Orogenese, vanaf circa 50 miljoen jaar geleden tot heden.
Je volgt een eveneens een stukje van de olijfroute van de provincie Malaga.

Rij even richting Velez-Malaga. Aan brug over de dam van het Vinuela-meer en volg dan rechts richting Colmenar.
Aan de splitsing Riogordo ga je rechtsaf en volg je richting Alfarnatejo. De weg omhoog via Peurto Sabor en Molina (Mondron laat je rechts van je liggen) tot in Alfarnatejo.

Hier kan je iets drinken aan de waterbron (links van het dorp richting camping) of in het dorp bijv. in bergzichtbistro Los Pireneos. De geschiedenis van het dorp Alfarnatejo lijkt te zijn begonnen met slechts een Moorse boerderij die, te oordelen aan de restanten die hier ontdekt zijn, niet veel meer dan een wachttoren geweest kan zijn. Hij werd door sommigen Castillo de Sabar genoemd, omdat hij veiligheid bood en een gemakkelijke controle over het gebied. Van belang voor de bezoeker zijn de parochiekerk van Santo Cristo de Cabrilla, het landschap dat wordt gevormd door de rivier de Sabar en de bergkloven van Doña Ana en Gomer, de nabijgelegen grotten met schilderingen uit het Paleolithische tijdperk en de overblijfselen van het Moorse kasteel in de kloof van Gomer. Pijltjes Torcal volgen voor de kloof. Eventueel wandeling waard. (Stel je gps niet in op El Torcal, anders kom je 80 km verder uit.)
In augustus vinden in Alfarnatejo de Gazpocho- en Flamencofiëstas plaats.

Aan het kruispunt met de weg Colmenar-Zafarraya (= Antigua Carretera de Malaga-Granada, Km-paal 513,850) is er het oudste restaurant van Andalusië, annex museum ‘Venta de Alfarnate’. Abierto (open) Martes (dinsdag) a Domingo (zondag) 10-18h.

Hier was de grens tijdens de civiele oorlog tussen de fascisten en de republikeinen. Tot op vandaag is het “not done” te ‘daten’, laat staan te trouwen met iemand uit de aanpalende gemeenten Alfarnatejo en Alfarnate.

Keer terug en volg de pijl naar het dorp Alfarnate (gps instellen op Periana of Alcaucin). Via een aangename krinkelendewinkelende weg richting Periana. Je rijdt langs de Puerta del Sol bergpas op 1086 meter. De top (Vilo) is 1410 meter. Je ziet een adembenemend zicht van het meer en indien helder weer de Middellandse Zee. Houd verderop even halt (linksaf) net voor het dorpje Guaro. Je vindt er een restaurant (zo’n 10 Euro voor voorgerecht of soep en hoofdschotel) of een verfrissend drankje op het balkon met zicht op de arendsnestgemeente Comares.

Keer terug naar de hoofdweg en volg even Periana maar sla rechts af naar Banos de Vilo. Parkeer de auto en ontdek de kleine natuurlijke (zwavelhoudende) warmwaterbron. Kruip voorzichtig in het helende water. Goed voor de gewrichten en voor reumapatiënten. Via Periana keer je terug via Rio Seco naar Casa La Bonita in El Toril (als je je goed kan oriënteren / niet geasfalteerde wegen). Anders rij je door naar Puente Manuel en vandaar de weg omhoog richting Zafarraya tot aan de pijltjes naar links “El Toril”, éénmaal in El Toril op einde huizen naar links en volgende kruispuntje opnieuw links af en weg TRAAG (pas op voor autobumper en auto-onderstel op de kleine heuveltjes!) naar beneden.

Indien tijd over kan je ook nog stoppen aan ‘het strand’ van het meer van Vinuela, volg daarvoor op de weg tussen Periana en Puente Manuel de pijltjes Las Mayoralas. Op het einde rechts kan je naar het restaurant/de taverne (zichtbaar aan de buitenkant door de Disney-achtige Shreck-torens en binnenin zie je heel wat opgezette stierenhoofden op de muren) om iets te drinken OF op het einde links kan je richting het meer en dan naar rechts tot aan de BBQ-plekjes. Zwemmen mag op het stukje strand op eigen verantwoordelijkheid.

Vergeet je fototoestel niet. Voor alle wandelingen altijd flesje water meenemen!

Geniet van de wonderen van de natuur!