Las AlpujarrasLas Alpujarras met zijn dorpjes Pampaneira, Bubión en Capileira
In de Alpujarras liggen de dorpen Pampaneira, Bubión en Capileira. De pittoreske witte dorpjes zijn trapsgewijs tegen de berg aangebouwd en liggen aan de voet van Pico del Veleta, de twee na hoogste berg van de Sierra Nevada. In de smalle steegjes met witgekalkte huisjes, kleurige bloembakken en fonteinen proef je de Arabische invloed en lijkt het alsof de tijd er heeft stilgestaan. Niet voor niets staan deze dorpen op de monumentenlijst.

Las Alpujarras
In het Zuiden van Spanje in de regio Andalusië bevindt zich de streek Las Alpujarras. Het ligt ten zuiden van de Sierra Nevada en het gebied kenmerkt zich door vruchtbare dalen en indrukwekkende bergen waar witte dorpjes trapsgewijs tegenaan zijn gebouwd. De meeste dorpen zijn van Moorse oorsprong en dat zie je terug in de smalle steegjes en huizen met platte daken zoals je die ook in Noord Afrika ziet.

In de hoge Alpujarras, aan de wand van de Poqueira kloof liggen de dorpen Pampaneira, Bubión en Capileira. De dorpen liggen aan de voet van de 3.395 hoge Pico del Veleta, de twee na hoogste berg van de Sierra Nevada. Het is een prachtig wandelgebied en de dorpen maken dan ook onderdeel uit van de GR-240 Sendero Sulayr en de GR-7 wandelroute. De bijzondere dorpen staan op de monumentenlijst en zijn eenvoudig te bereiken vanuit Órgiva.

Streekproducten
De dorpen moeten het vooral van het toerisme hebben en je vindt er dan ook veel winkeltjes waar typische producten uit de streek worden verkocht zoals gedroogde vijgen, honing en de roséachtige streekwijn. Er is ook een keur aan ambachtelijke producten zoals goudsmeedkunst, geweven vloerkleden van katoen, de jarapas en het typische blauwgroene aardewerk van de provincie Granada.

pampaneiraPampaneira
Pampaneira is 14 kilometer van Órgiva verwijderd en ligt op 1.150 meter hoogte. Het dorp heeft ongeveer 400 inwoners. Op het centrale plein vind je gezellige barretjes en restaurants en hier staat ook de 16e eeuwse kerk gebouwd in barokstijl en waarvan het plafond is afgewerkt in Mudejarstijl. In het dorp is een klein chocolade atelier waar de lekkernij nog op ambachtelijke wijze wordt gemaakt en vlak naast het atelier bevindt zich de Fuente de San Antón. Volgens het gedicht vermeld op de keramische tegels boven de fontein zal iedere vrijgezel die het water uit de fontein drinkt beslist een bruid vinden. Twee kilometer buiten Pampaneira ligt het Tibetaanse Boeddhistenklooster O Sel Ling dat “helder licht” betekent. Vanaf de Stupa heb je een fantastisch uitzicht over de Sierra Nevada, Órgiva en de kust van Costa Tropical.

bubionBubión
Bubión ligt op 1.300 meter hoogte en heeft iets meer dan 300 inwoners. Het dorp is het centrum van wandelroutes maar ook een uitstekende uitvalsbasis voor tochten te paard of met terreinwagens. In Casa Alpujarreña bevindt zich een klein etnologisch museum. Vlak buiten het dorp ligt Villa Turística de Poqueira een appartementencomplex met zwembad en restaurant. In Bubión zou de volgende Dalai Lama geboren zijn. De jongen wordt in een klooster voorbereid op zijn toekomstige taak.


capileiraCapileira
Capileira is het hoogst gelegen dorp op bijna 1.436 meter en is daarmee na Trevélez het hoogst gelegen dorp in Las Alpujarras. Het is het grootste dorp in de Poqueira kloof en heeft bijna 600 inwoners. In het pittoreske dorp vind je veel bronnen waar vers water uit de bergen klatert. Een lust voor het oog zijn de vele tinaos, een soort van overdekte patio volgehangen met bonte geraniums. De 16e eeuwse kerk is in opdracht van de Katholieke Koningen gebouwd op de resten van de voormalige moskee. Ook hier vind je een etnologisch museum waar je een indruk krijgt van de vroegere lokale ambachten en klederdracht. Vanaf de Mirador heb je een schitterend uitzicht over de Poqueira vallei, Bubión, Pampaneira en de top van de Veleta. Op 5 augustus wordt ter ere van de patroonheilige van het dorp, Virgen de la Cabeza, een processie naar de top van de Veleta gehouden.

OPGELET! VANUIT CASA LA BONITA IS HET WEL ANDERHALF UUR RIJDEN OM DIT TE BEREIKEN...