AlcaucinAlcaucín
Alcaucín (afgeleid van Al Cautín, dat De Bogen betekent) is een typisch pueblo blanco met inmiddels een Noord-Europees tintje in het noorden van La Axarquia. Het ligt tussen het Tejeda gebergte en in de buurt van de indrukwekkende Boquete de Zafarraya kloof. Alcaucín ligt op 508 meter boven zeeniveau en telt zo´n 2.000 inwoners, waarvan enkele honderden buitenlanders die er aardig aan het bouwen zijn geslagen.

Voor natuurliefhebbers: het spectaculaire en panoramische uitzicht. Voor archeologen: de grotten van de Boquete de Zafarraya waar in 1983 de overblijfselen van een Neanderthaler werden gevonden. Voor kerkgangers: de parochiekerk van Nuestra Señora del Rosario uit de zeventiende eeuw. Voor gezondheidsfreaks: het medicinale water uit een van de talrijke bronnen die het gebied rijk is. Voor cultuurbarbaren: het dorp zelf met het grote terras aan het begin.

De jaarlijkse feria en het flamencofestival in het eerste weekend van augustus. En Pasen, als verklede dorpsbewoners gedurende twee dagen hun buren achterna zitten, zo hebben we gehoord. Het Fiesta de la Castana in oktober staat in het teken van, je raadt het al, kastanjes.