De streek

DE STREEK

Axarquía

 

In het zuidoosten van de provincie Málaga, ten oosten van de stad Málaga in Spanje. Grenzend aan de provincie Granada in het oosten en noorden, de streken Antequera en Málaga in het westen en de Middellandse Zee, de Costa del Sol in het zuiden. Geografisch gezien ligt het tussen de Montes de Málaga en de uitlopers van de Sierra Nevada in.

 

Axarquía bestaat uit 31 gemeentes waarvan sommige een communistische burgemeester hebben. De belangrijkste stad en hoofdplaats is Vélez-Málaga.

 

In het midden van Axarquía ligt het stuwmeer van Viñuela.

 

Het gebied is wat minder toeristisch dan ten westen van Málaga, maar er is een duidelijke opbloei de laatste jaren. Met badplaatsen als Torre del Mar, Torrox en Nerja, heeft het badgasten veel te bieden.

 

Typerend voor de streek zijn de veelal in de bergen gelegen witte dorpjes, die allemaal hun eigen feest hebben.

Bezienswaardig zijn verder de dorpjes Comares (hoogstgelegen), El Borge (één van de oudste), Alfarnate, Salares, Riogordo, Canillas de Aceituno en Cómpeta.

Het klimaat

 

Het klimaat wordt als een van de beste in Europa beschouwd met meer dan 320 zonnedagen per jaar.

 

Dit bijzondere klimaat maakt het mogelijk dat deze streek de enige is in Europa waar in grote hoeveelheid vruchten als avocado´s, cherimoyas, mango’s en papaja’s worden verbouwd.